Ta zgodba je ena izmed najbolj priljubljenih urbanih legend, ki trdi, da so v kanalizaciji mesta New York smrtonosni krokodili. V najbolj priljubljenih različicah so živali, ki so jih ljudje želeli obdržati kot hišne ljubljence, bile prinesene iz severa Floride. Ko so krokodili bili že preveliki in prenevarni, so bili spuščeni v kanalizacijo. Ta zgodba sega v leto 1930, ko so senzaciolistični časopisi začeli poročati številne zgodbe o krokodilih najdenih v in okoli New Yorka, nekateri celo trdijo, da je policija imela kar redne izlete pod zemljo in spodaj lovila ta bitja. Skoraj vse te zgodbe so napačne, le nekatere se skoraj gotovo nanašajo na živali, ki so pobegnile iz lokalnih živalskih vrtov, vendar se zgodba 'Krokodili v kanalizaciji' še naprej prenaša iz roda v rod in še danes obstaja v mnogih različicah.

aligator

Krokodilje mladiče kot hišne ljubimce prinašajo s Floride (včasih jih je mogoče kupiti na Coney Islandu ali na karnevalih) otroci iz New Yorka. Ko krokodili zrastejo in postanejo preveliki za igranje jih mnogi starši vržejo v straniščno školjko. Stotine majhnih, zavrženih dvoživk je rastlo, se parilo in razmnoževalo v kanalizacijskem sistemu in s časom jih je polno, zaradi pomanjkanja sonca, postalo belih. Newyorške oblasti uradno zanikajo obstoj krokodilov v kanalizaciji, vendar informacije o njih občasno pridejo v javnost. Ta legenda o kanalizaciji, v knjigah herpetologa ocenjena "kot ena najbolj neumnih ljudskih zgodb ob koncu leta 1960, se še vedno omenja na mnogih krajih, tudi v resnem romanu iz leta 1963 (V / V. Thomasa Pynchona), v otroški knjigi iz leta 1974 (Veliki beg / The Great Escape Petra Lippmana), v filmski grozljivki iz leta 1980 (Krokodil / Crocodile), in s postavitvijo sodobne umetnosti iz leta 1993 (naredila jo je Anne Veraldi na postaji podzemne železnice v New Yorku v sklopu mestnega programa Kreativnih postaj / Creative Station). Vprašanja o krokodilih v kanalizaciji redno prihajajo v urad komunalne službe mesta New York in redno se izpodbijajo. Kljub temu pa mestni urad komunalne službe prodaja majice, ki namigujejo na legendo. Številne risanke, kolumne in drugi viri priljubljene kulture so navajali "Krokodile v kanalizaciji" kot eno od najbolj znanih urbanih legend, čeprav nenavadno, običajno vezano samo za na eno mesto. Knjiga Roberta Daleyja iz leta 1959 Svet po mestom (The World Beneath the City) vsebuje intervju s človekom, ki trdi, da je delal za mestno kanalizacijo leta 1930, ko je bila organizirana akcije, da se odstrani vse krokodile iz kanalizacijskega sistema, vendar je oseba, zadolžena za odnose z javnostjo, po smrti tega informatorja odkrila, da on ni nikoli delal za mestno kanalizacijo in da je dejansko užival, ko je pripovedoval neverjetne zgodbe. Članek v New York Timesu iz leta 1935 je pisal o odraslem krokodilu, ki so ga izvlekli iz mestne kanalizacije. Imena in mesto so bili navedeni, vendar kot možen vir niso bili omenjeni majhni krokodili vrženi v straniščno školjko. Čeprav je izvor ameriške legende še vedno nezanesljiv, se zdi verjetno, da je nanjo vplivala podobna angleška legenda iz devetnajstega stoletja o kateri se govori v knjigi Thomasa Boyla iz leta 1889 Črna svinja v Hampstead-ski kanalizaciji (Black Swine in the Sewers of Hampstead).

krokodil-2

Zanimiva spletna stran: http://www.sewergator.com

Galerija: Krokodili v kanalizaciji

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

   

Uporaba piškotkov na urbane-legende.si -- Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se shranijo na napravo s katero dostopate do spletne strani. -- Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletne strani in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletne strani, služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in spremljanje statistike obiska strani, ter anonimno spremljanje uporabe spletne strani. -- Z obiskom in uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. -- Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov, ter skladnosti z direktivo EU o piškotkih, lahko preberete tukaj.

  Ali sprejmete uporabo piškotkov?
EU Cookie Directive Module Information