krvava-mary-1

Objavljeno na internetu, 16. Februar 1994:

"Ko sem bila stara približno 9 let, sem šla k prijateljici za rojstni dan in pri njej prespala. Tam je bilo okrog 10 drugih deklet. Ob polnoči smo se odločili, da igramo Mary Worth. Nekateri od nas še nikoli niso slišali za to, tako je eno od deklet povedalo zgodbo.

Mary Worth je živela dolgo časa nazaj. Bila je zelo lepo mlado dekle. Nekega je imela strašno nesrečo, ki je pustila njen obraz tako iznakažen, da je ni nihče pogledal. Po tej nesreči ji ni bilo dovoljeno videli lasten odraz, saj so se bali, da bi ona izgubila razum. Pred tem je preživela dolge ure v svoji spalnici in v ogledalu občudovala svojo lepoto.

Neke noči, ko so vsi odšli v posteljo, se ni mogla več boriti z radovednostjo, se je prikradla v sobo, ki je imela ogledalo. Takoj, ko je zagledala obraz, se je zlomila v grozljivih krikih in ihtenju. V tem trenutku ji je to strlo srce in je želela svoj stari odraz nazaj, nato je ona šla v ogledalo, da ga poišče, s prisego, da bo vsakemu, ki jo bo prišel pogledat v ogledalo, iznakazila obraz.

Po poslušanju zgodbe, ki je bila povedana zelo strašljivo, smo se odločile, da ugasnemo vse luči in jo preizkusimo. Vse smo se stiskale okrog ogledala in začele ponavljati "Mary Worth, Mary Worth, jaz verjamem v Mary Worth". Ko smo izrekle sedmič, je ena izmed deklet pred ogledalom začela kričati in se umikati nazaj stran od ogledala. Kričala je tako glasno, da je mama moje prijateljice pritekla v sobo. Hitro je prižgala luči in to dekle se je stiskalo v kotu in kričalo. Obrnila jo je, da bi videla v čem je težava in videla dolge z nohti narejene praske, ki so tekle navzdol po njenem desnem licu. Dokler bom živa ne bom pozabila njenega obraza!"

Zgodba, ki povzroča pri občinstvu strah pred lastnim odrazom. Vedno se sklicuje na star pregovor "radovednost je ubila mačko". Ideja o nečem kar pride iz ogledala ali zaslona televizije je strašna sama po sebi, kot da je tam vzporedni svet, ali morda svet, ki je nasproten našemu, kot je uporabljen v filmih, na primer Krog (The Ring). Naša najbližja predstava ideje o nasprotnem, vzporednem vesolju je pekel. Bloody Mary prinaša določeno idejo, da so zli duhovi tega sveta ujeti za steklom, ki zajame našo podobo in ustvarja strah, ne samo, da se lahko prikličejo nazaj v ta svet, ampak tudi, da se bomo morda po smrti tudi sami znašli ujeti za steklom.

ZGODBA: Pojdite v sobo z ogledalom in izklopite vse luči. Zdi se, da je kopalnica kot nalašč za to, ker je tam skoraj vedno ogledalo in je ponoči z izklopljenimi lučmi in zaprtimi vrati po navadi temno. Prižgite svečo, poglejte v ogledalo in začnite recitirati "Bloody Mary" ali "Hell Mary". Različica legende pravi, da je treba šepetaje, ko recitirate vaš glas postaja glasnejši in glasnejši do krika. Morate recitirati "Bloody Mary" 13 krat. Morali bi videti Bloody Mary zadaj za vašo levo ramo ali v ogledalu po trinajstem izgovoru.

Vendar pazite, ona je sporočila, da bo osebo privedla do norosti, ji izkopala oči, potegnila osebo v ogledalo ali celo ubila osebo, ki jo kliče. To je stara legenda, ritual je priljubljen pri nekoliko starejših dekletih in fantih, ki ga izvajajo, ko prespijo pri prijateljih.

IZVOR: Legenda pravi, da je čarovnica, ki je bila usmrčena pred sto leti, zaradi ukvarjanja s črno umetnostjo ali ženska iz bolj sodobnega časa, ki je umrla v lokalni prometni nesreči, v kateri je bil njen obraz pošastno iznakažen. Nekaj zmede čarovnice z ogledala je z Mary I. iz Anglije, ki jo zgodovina omenja kot "Bloody Mary". Zmeda nastane, ker je ta morilska britanska kraljica ubila mlada dekleta, da bi lahko s kopanjem v njihovi krvi ohranila svoj mladosten videz.

***

Krvava Mary je duh, ki se pojavi v ogledalu, potem ko se njeno ime izgovori trikrat. Ta igra se pogosto igra na zabavah. Večina ljudi, ki so seznanjeni s to legendo se zaustavijo preden izgovorijo ime zadnjikrat.

V nekaterih različicah je ima duha drugačno kot tudi število kolikokrat mora biti ime izgovorjeno. Kot ime duha se omenja Black Agnes ali Hell Mary.

Igra gre takole: Stoji se pred ogledalom v zatemnjeni sobi. Ime Krvave Mary se izgovori trikrat, potem se njena podoba prokaže v ogledalu. V nekaterih različicah klicanje Mary lahko uspe: samo opolnoči, ob polni luni, tisti ki jo kliče se mora vrteti v krogu, njeno ime se izgovori 13 krat in pri tem je potrebno držati prižgano svečo.

V nekaterih različicah je Mary duh matere, pogosto vdove, ki je ubila svoje otroke. Prav rako je v nekaterih različiha Mary duh mlade matere, katere otrok je bil ukraden. Ona je zatem ponorela od bolečine in se na koncu ubila. Tedaj oseba, ki kliče Mary mora reči: "Krvava Mary, ubil sem tvojega sina." ali "Krvava Mary, ubil sem tvojega otroka."

Obstaja tudi različica zgodbe v kateri se duh imenuje Mary Worth. V tej različici je Mary napačno obtožena, da je ubila svoje otroke. Tisti, ki kliče mora izgovoriti besede: "Verjamem v Mary Worth."

Te igre so pogosto preizkus poguma za tistega, ki je določen da kliče duha. Po legendi bo Krvava Mary po klicanju ubila tistega, ki jo je priklical. Uboj je vedno opisan kot precej nasilen: Mary bo tistemu, ki jo je priklical izkopala oči, ga privedla do norosti ali celo potegnila v ogledalo.

V nekaterih legendah oseba, ki jo kliče, ne sme gledati neposredno v Mary. Mary se pojavi ta tistim, ki jo kliče in jo ta oseba lahko vidi samo preko ogledala. Nato bo tej osebi Mary odkrila prihodnost, zlasti podrobnosti v zvezi z zakonom in otroci.

Mnogi verjamejo, da je Krvava Mary povezana z angleško kraljico Mary I. Ona je v zgodovini znana kot Krvava Mary. Kraljica je imela veliko otrok (17), vendar so vsi umrli že v otroštvu. Po verovanjih je Mary znorela zaradi izgube otrok.

Krvava Mary se navaja v filmih, risankah in serijah. Sam ritual klicanja je vzet za podobna priklicevanja likov. Npr.: Candyman ali Beetlejuice.

Čeprav morda mislite, da ste varni pred staro Bloody Mary, se motite… Legenda pravi, da če ste v popolni temi blizu ogledala, lahko še vedno pride po vas, ne glede nato ali ste jo poskušali poklicati ali ne.

***

Bloody Mary - Krvava Mary

Živela je globoko v gozdu v majhni koči in prodajala zeliščna sredstva za preživetje. Ljudje, ki živijo v mestu v bližini, so jo klicali Bloody Mary in dejali, da je čarovnica. Nobeden si ni upal nič čez staro žensko, saj so se bali, da jim bodo krave postale suhe, da bo njihova hrana v trgovinah zgnilila pred zimo, da bodo njihovi otroci zboleli za kugo, ali katerakoli od številnih strašnih stvari, ki bi jih lahko jezna čarovnica storila nad svojimi sosedi.

Potem so v vasi začele izginjati majhne deklice, ena po ena. Nihče ni mogel ugotoviti, kam so šle. Žalujoče in prizadete družine so jih iskale v gozdu, lokalnih stavbah, in v vseh hišah in skednjih, vendar ni bilo nobenega znaka o pogrešanih deklicah. Nekaj pogumnih duš je celo odšlo na dom Bloody Mary v gozdu , da vidijo, če je čarovnica sprejela dekleta, vendar je zanikala, da ve karkoli o izginotju. Kljub temu so ugotovili, da se je njen upadel videz spremenil. Videti je bila mlajša, bolj privlačna. Sosedje bili sumničavi, vendar niso našli nobenega dokaza, da je čarovnica sprejela njihove otroke.

Nato je prišla noč, ko je mlinarjeva hči vstala in šla ven, sledila je začaranemu zvoku, ki ga nihče drug ni slišal. Mlinarjeva žena je imela zobobol, sedela je v kuhinji in zdravila zob z zeliščnim sredstvom, ko je videla hčer zapuščati hišo. Zakričala je možu in sledila dekletu skozi vrata. Mlinar je pritekel v spalni srajci. Skupaj sta poskušala zadržati dekle, ona pa se ločila od njiju in se odpravila ven iz mesta.

Obupani kriki mlinarja in njegove žene so zbudili sosede. Prišli so, da pomagajo razburjenemu paru. Nenadoma je kmet ostrih oči zavpil in opozoril na nenavadno svetlobo na robu gozda. Nekaj meščanov mu je sledilo na polje in videli so Bloody Mary stati zraven velikega hrasta, ki drži čarobno palico usmerjeno proti mlinarjevi hiši. Žarela je z nezemeljsko svetlobo, ko je izvajala svoj zlobni urok nad mlinarjevo hčerko.

Meščani so pograbili svoje orožje in svoje vile in stekli proti čarovnici. Ko je zaslišala razburjenje, je Bloody Mary prekinila urok in pobegnila nazaj v gozd. Daljnoviden kmet je bil oborožen s pištolo in srebrnimi naboji za primer, če bi čarovnica kdaj prišla po njegove hčerke. Sedaj pa je ciljal in streljal na njo. Krogla je zadela Bloody Mary v kolk in je padla na tla. Jezni meščani so planili na njo in jo odpeljali nazaj na polje, kjer so postavili ogromen kres in jo sežgali na grmadi.

Ko je bila zažgana, je Bloody Mary zakričala prekletstvo nad vaščane. Če bo kdo izgovoril njeno ime pred ogledalom na glas, bo ona poslala svojega duha, da se maščuje za njeno strašno smrt. Ko je umrla, so vaščani šli v hišo v gozdu in našli neoznačene grobove deklic, ki jih je umorila zla čarovnica. Ona je uporabila njihovo kri, da bi bila ponovno mlada.

Od tistega dne do dandanes, bo kdorkoli dovolj neumen, da bo recitiral ime Bloody Mary trikrat pred ogledalom v zatemnjeni sobi in priklical maščevalni duh čarovnice. Rečeno je, da bo ona raztrgala njihova telesa in iztrgala dušo iz njihovih pohabljenih teles. Duše teh nesrečnežev bodo zgorele v mukah, kot je nekoč zgorela Bloody Mary in bodo zavedno ujete v ogledalu.


Bloody Mary Returns (Krvava Mary Vrnitev): Ko ji zla mačeha ubije oba njena brata, se mora mlado dekle boriti za svoje življenje z uporabo vsakega sredstva, ki ga ima na voljo.

S.E. Schlosser

***

Ste se spraševali, ali je Bloody Mary resnična ali le urbana legenda. No, ona je resnična. Ali pa je vsaj bila. Mit temelji na resnični zgodbi.Po legendi moraš stati v kopalnici osvetljeni z eno svečo in v ogledalo izgovoriti ime "Bloody Mary" trikrat zapored. To poskušajo narediti najpogumnejši otroci, ker zgodba pravi, da bo to priklicalo njenega duha.

Če vidite v ogledalu obraz njenega duha, bi lahko imeli enega izmed naslednjih groznih posledic:

1. Izpraskala bo vaše oči in hudo iznakazila vaš obraz.

2. Počutili se boste mrtvega z sledmi krempljev po vsem obrazu in telesu.

3. Skrivnostno izginili iz kopalnice in končali za večno ujeti v ogledalu z duhom.

Lahko vas privede do norosti ali padete mrtvi na kraju samem.

krvava-mary-2

Ta slika Boody Mary vam pokaže kaj lahko pričakujete.

Zgodovina recitiranja igre temelji na mešanju legend in zgodovine, ki je v zadnjih letih postala glavna podlaga za zgodbo, ki obkroža legendo.

Najpogosteje povedana zgodba je, da je Mary Worth bila čarovnica, ki je živela pred več sto leti, ki se je ukvarjala s črno umetnostjo. Našli so jo in usmrtili.

Druga zgodba je bolj sodobna - lokalna ženska je bila vpletena v nesrečo z avtomobilom s smrtnim izidom, njen obraz je bil grozljivo iznakažen preden je umrla. Ko so jo poklicali, se je ona v ogledalu pokazala z enako grozljivim obrazom.

Velika večina verjame, da je izvor imen "Mary Worth" in "Bloody Mary" bil rahlo pomešan z liki iz zgodovine. Angleška kraljica Mary I. ali Mary Tudor, ki je vladala v obdobju Tudor, je tudi splošno znana kot "Bloody Mary".

marytudor1516

(http://www.the-tudors.org.uk/biography-bloody-mary-tudor.htm)

Njen vzdevek "Bloody Mary" je postal povezan z njo, ko je nasilno usmrtila in sežigala ljudi na grmadi zaradi krivoverstva.

Ona tudi ni mogla imeti otrok in utrpela je dve fantomski nosečnosti, to je razlog zakaj se je špekuliralo z različico, ki je vključevala citiranje "Ukradel sem tvojega otroka", ki je postala prepletena z legendo.

Obstaja druga domneva, da ime "Mary Worth" izhaja od žrtve čarovniških procesov v Salemu.

Drugi možen izvor je legenda o Elizabeth Bathory, ali Countess Dracula (Grofica drakula), kot se je klicala ona. Bila je madžarska kraljica, o kateri se je šušljalo, da je ubila mlada dekleta in kopala v njihovi krvi, da bi ohranila svojo mladostno lepoto. Seveda njeno ime ni Mary, vendar so nekako zgodbo o tej kruti ženski vstavili v legendo.

Japonci imajo svojo različico, imenovano Kuchisake Onna ali The Slit Mouth Woman (Ženska z zarezanimi usti).

Kako boste igrali Bloody Mary? Kar potrebujete je ena sveča, močno srce in velika kopalnica z velikim ogledalom.

Ugasnite luči, postavite dol svečo in jo prižgite, stojte in glejte v ogledalo, počasi recitirajte "Bloody Mary, Bloody Mary, Bloody Mary". In glejte kaj se zgodi …

Če se nič ne zgodi, se poskusite zavrteti okrog trikrat, nato pa poglejte v ogledalo. Morda lahko ujamete pogled njenega grozljivega obraza.

Preizkusite jo, če si upate, vendar ne krivite mene, če se znajdete za vedno ujeti v srhljivem svetu z duhom Bloody Mary!

Filmi, ki temeljijo na legendi o Bloody Mary:

  • Urban Legends 3: Bloody Mary
  • Candyman
  • Dead Mary
  • Bloody Mary
  • Supernatural (TV Show)

Legendi Bloody Mary je opazno narasla priljubljenost z različico zgodbe v filmu "Candyman" z leta 1992, ki je uporabil idejo za svoj primer. Ko so liki recitirali "Candyman" petkrat v ogledalo, se je pojavil in jih ubil s kljuko na svoji roki. Našel sem ta grozljivi film! Čeprav lahko rečem, da kot odrasel ponavadi nimam nočnih mor zaradi grozljivih filmov, se te živo spomnim - prebudil sem se v hladnem znoju in poskušal, da ne bi spet zaspal nazaj.

Film "Urbana legenda" je bil izdan leta 1998 in si je ponovno izposodil mit Bloody Mary za eno od svojih zgodb. Kot da to ne bi bilo dovolj, nam je leto 2005 prineslo "Urbane legende: Bloody Mary", ki je bil izdan neposredno na DVD-ju. Nobenega dvoma ni, zgodba se bo vedno znova pojavila, morda v novi različici z drugačnim zapletom.

Video vsebine: Urbane legende - Krvava Mary

Galerija: Krvava Mary (Bloody Mary)

 

Komentarji   

Terezija Hladin
+2 #4 Terezija Hladin 15:33 18-04-2021
Jz sem to naredila ob polnoči ob čisti temi in s prižgano svečo in se ni nič prikazalo.
Citat
Timotej zavec
-3 #3 Timotej zavec 17:18 13-08-2016
Kulllll ampak ne bi si upal igrat te igre.
Citat
Irena
-1 #2 Irena 17:38 15-07-2016
Res cool.
Citat
Mojca Šon
0 #1 Mojca Šon 21:40 25-06-2014
Ali lahko pride iz televizije, ali te lahko vzame iz katerega koli ogledala.
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

   

Uporaba piškotkov na urbane-legende.si -- Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se shranijo na napravo s katero dostopate do spletne strani. -- Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletne strani in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletne strani, služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in spremljanje statistike obiska strani, ter anonimno spremljanje uporabe spletne strani. -- Z obiskom in uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. -- Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov, ter skladnosti z direktivo EU o piškotkih, lahko preberete tukaj.

  Ali sprejmete uporabo piškotkov?
EU Cookie Directive Module Information