Voznik se vrne do svojega avtomobila in ga najde poškodovanega v trčenju z drugim avtomobilom, ki je zapuščal parkirišče. V sporočilu postavljenega pod brisalec piše, "Ljudje, ki me gledajo mislijo, da puščam svoje ime in naslov, vendar to ni res". "Nepošteno sporočilo" se kot zgodba ponavlja od leta 1960 ustno in v časopisnih člankih, vendar se je prav tako nekajkrat resnično zgodila, kar so potrdili tako žrtve kot povzročitelji, ki so se javili. Včasih so podrobnosti razširjene, ter se opisuje skupina ljudi, ki opazuje povzročitelja kako piše sporočilo; vendar se zdi, da ni nihče nikoli zapisal registrske številke njegovega avtomobila.

 

***

 

Človek pride do mesta na katerem je pustil parkiran avtomobil. Na svoje veliko presenečenje zagleda popolnoma razbit in uničen sprednji del svojega vozila. Še vedno v nejeveri vidi en list papirja zataknjen za brisalec. Vzame ga, odpre in prebere besedilo:

"Spoštovani neznani gospod, pravkar sem v nameri, da odparkiram svoj avtomobil pomotoma prestavil v napačno hitrost, dal poln plin in z vso močjo udaril v vaš. Ljudje, ki me zdaj opazujejo mislijo, da vam na tem listu papirja pišem svoje podatke, da vam nadomestim škodo. Motijo se, kaj ne?"

Ta zgodba, ki ima celo ime - NEPOŠTENO SPOROČILO - bo skoraj proslavila petdesetletnico odkar se je prvič pojavila. Najprej je v ustni obliki preletela svet, nato se je začelo njeno objavljanje v časopisih - najpogosteje integrirano, v okviru članka s neko bližnjo temo. Potem so začeli javljati ljudje, ki so to dejansko doživeli - bile so celo prijave policiji. Zabeležena je v knjigi "Enciklopedija urbanih legend" Jana Harolda Brunvalda. Tako kot je v začetku devetdesetih let bila pozabljena, je bila "obujena" v zadnjih letih prejšnjega stoletja. Trdimo lahko, da je to ena najpogostejših urbanih legend, ki je SLUŽILA KOT INSPIRACIJA za vrsto "kopiranih dogodkov".

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

   

Uporaba piškotkov na urbane-legende.si -- Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se shranijo na napravo s katero dostopate do spletne strani. -- Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletne strani in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletne strani, služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in spremljanje statistike obiska strani, ter anonimno spremljanje uporabe spletne strani. -- Z obiskom in uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. -- Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov, ter skladnosti z direktivo EU o piškotkih, lahko preberete tukaj.

  Ali sprejmete uporabo piškotkov?
EU Cookie Directive Module Information